Výhled na město NewYork

Pokud chcete vidět město z výšky pak můžete jít na Empire State Building kde zaplatíte za výhled 69usd. Svítání a západ slunce se připlácí extra. My jsme zvolili levnější variantu a to Rockefeller Building na 50té ulici – lístek stojí 22usd na osobu, opět příplatek 10usd za svítání nebo západ slunce. Ze 34th ulice je to logicky 26 bloků. Není to daleko, asi 2 km. Bloky jsou krátké takže není problém tam dojít pěšky. Zpět jsme jeli metrem, kde si nabijete kartu na metro třeba na 10usd a můžete jí použít ve více lidech. Cesta metrem stojí zhruba 2.5 usd. Od Rockefeller building to jsou 2 zastávky. Všude jsou cedule ( ve vestibulu metra ) pod jakou ulicí se nacházíte. Ve městě a na mapě se orientujete opět podle světových stran, tedy W (západ) a E (jih). Směr k cípu poloostrova a směr k Liberty Island je S (východ). Ulice jsou označené od West stret až po East street čísly. Vertikálně je to W až E, Horizontálně to jsou čísla bloků. Mapu protínají ulice jako Broadway apod. Pokud na ulici koukáte do mapy, většinou se Vás NewYorčan zeptá jestli nepotřebujete poradit.

V New yorku je velký rozdíl oproti Californii s cenou jídla. Burgery jsou velmi levné, např Wendys má Burgery od 1.3 usd. Oproti tomu Cigarety stojí neuvěřitelných 15usd! To samé alkohol, v našem hotelu si dáte víno ssebou do kelímku za 15usd 2.5dcl . Myslím že je to způsobeno tím že je tu vše licencováno, tedy na prodej alkoholu a tabáku je potřeba licence. Neprodává se skoro nikde po ulicích, jen ve speciálních stáncích a Liquers obchodech.

Opět se v NY vyplatí mít po kapsách pár drobných pro žebrající.. Sice Vás tady neotravují přímo jako například v Číně, kdy za Vámi jdou i kilometr a strkají Vám pod nos svoje zdeformované ruce, ale máte klid když na někoho narazíte. Stejně tak je můžete věnovat někomu příjemnějšímu, např. Ve vestibulu metra jsme si poslechli hudební skupinu..

Dnešní plán máme :
Liberty Statue – Sochu svobody
Century21 – nákupní centrum
Central Park

Komentáře

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>